Web hosting pitanja

Web hosting pitanja


Šta je to hosting?

– Hosting usluga je neophodna da bi vaš web sajt bio vidljiv na Internetu. Kada uplatite hosting uslugu dobijate više razlicitih servisa koje omogucuju da adekvatno iskoristite vaš web sajt, email, baze podataka itd. Da bi Vaš sajt bio vidljiv na Interentu neophodno je da bude postavljen na serveru koji ima stalan pristup Internetu i koji je konfigurisan i podešen za korišćenje web sajta i email usluga. Uplatom hosting usluge dobijate prostor na serveru gde postavljate vaš sajt tako da on postaje online 24/7. Takođe, hosting Vam omogućuje da koristite email naloge, da šaljete i primate emailove i sl. Pored toga, „Control Panel“ koji dobijete sa hosting paketom vam omogućuje da koristite gomilu korisnih alata za analizu, statistiku, instaliranje scripti, podešavanje email opcija, „backup“ i mnoge dr. Zbog svega toga, veoma je važno da odaberete kvalitetnu hosting uslugu sa obiljem mogućnosti koje ce omogućiti da Vaš sajt predstavi svetu, Vašu firmu, proizvode ili usluge na najbolji mogući način.

Koliko košta hosting?

– Cena hostinga kod drugih kompanija širom sveta varira i kreće se od besplatnog do više desetina dolara mesečno. Ogroman je broj kompanija koje pružaju hosting usluga ali je sa druge strane veoma teško naći pouzdanu kompaniju koja nudi kvalitetan servis, brze i pouzdane servere i dobru tehničku podršku. Tu upravo i jeste razlika između onih koji besplatno nude hosting usluge i onih koji to rade profesionalnije zarad sticanja profita. Besplatan hosting je često praćen dosadnim i opterećujućim reklamama, sporim serverima i bez tehničke podrške, a takođe takva usluga nema sve mogućnosti koje možete naći kod plaćenog hostinga. Sa druge strane ima i kompanija koje precenjuju svoje usluge i koje naplaćuju nerealne cene za ono što nude. Mi se možemo pohvaliti niskim cenama i veoma kvalitetnom hosting uslugom u šta se i sami možete uveriti ukoliko se odlucite za neki od naših paketa.

Šta je to „prostor na serveru“ i koliko prostora dobijem naručivanjem vaših paketa?

– Prostor na serveru predstavlja veličinu prostora na tvrdom disku na serveru koji je dodeljen vama naručivanjem određenog paketa. Ukoliko izaberete naše usluge dobijate ogromnih 25 Gb prostora. Taj prostor možete koristiti za postavljanje fajlova koji čine Vašu prezentaciju, skladištenje primljenih emailova ili čuvanje bilo kojih fajlova za kojima imate potrebe da budu uplodovani na server.

Šta je to „protok“ i koliko protoka dobijam naručivanjem vaših paketa?

– Protok predstavlja količinu informacija koja prođe kroz mrežu u određenom vremenskom periodu. Svi fajlovi, slike, emailovi i sl. imaju određenu veličinu (težinu) koja se meri najčešce u Kb ili Mb. Ako recimo Vaša web stranica sadrži neki tekst koji recimo ima 10Kb i dve slike koje imaju 20Kb i 25Kb, Vaša strana ukupno sadrži 55Kb. Kada posetilac Vašeg sajta poseti tu stranicu kroz mrežu ce proteći tih 55Kb. Kada drugi posetilac poseti tu istu stranicu korz mrežu ce proći jos 55Kb. itd, itd. Takođe, svaki email koji primite ili pošaljete ima određenu težinu u Kb koja takode ulazi u ukupan mesečni protok koji Vam je dozvoljen za određeni paket koji ste naručili. Ukupna količina svih tih fajlova, uplodovanih i/ili downlodovanih od strane Vas ili posetilaca vašeg sajta predstavlja mesečni protok koji ne može biti Veći od dozvoljenog. Naši paketi dozvoljavaju sasvim realnu količinu protoka, dovoljnu i za zahtevnije korisnike.

Već hostujem svoj web sajt sa drugom firmom. Da li mogu prebaciti svoj sajt kod vas?

– Naravno. Prelazak sa drugog servera na naše servere je proces koji lako možete sami obaviti ili Vam mi možemo pomoći oko toga, potpuno besplatno.

Čuo sam da postoji i besplatan hosting. Koje su prednosti plaćenog hostinga u odnosu na besplatan?

– Besplatan hosting je često praćen dosadnim i opterećujućim reklamama, sporim serverima i bez tehničke podrške, a takođe takva usluga nema sve mogućnosti koje možete naći kod plaćenog hostinga. Ni jedna ozbiljna firma ili pojedinac nece izabrati besplatanu hosting uslugu i žrtvovati obilje mogucnosti i funkcija zarad veoma male uštede (sa obzirom da je cena hostinga zaista pristupačna svakome).

Koje funkcije podržavaju vaši hosting paketi?

– Detaljan spisak mogucnosti i funkcija koje naši paketi podržavaju možete videti ovde

Ukoliko naručim vaš „Personal“ paket, da li mogu kasnije da pređem na „High“?

– Da. Prelazak sa nižeg na viši paket je omogućen bez ikakvih problema baš kao i prelazak sa višeg paketa na niži.

Da li mi je omogućen pristup Cpanel-u?

– Naravno. Pristup „Control Panel“-u je omogućen svakom naručiocu paketa i nakon prijave uz pomoć Vašeg korisničkog imena i šifre, imaćete pristup desetinama profesionalnih alata za održavanje sajta, podešavanje, statistiku itd.

Gde se fizički nalaze vaši serveri (data centar)?

– Naši serveri se nalaze u izuzetno modernom, hi-tech opremljenom data centru u Hjustonu i Teksasu. Sa obzirom na kvalitet i brzinu mreže sajtovi hostovani na našim serverima se otvaraju brže od skoro svih sajtova hostovanih na domaćim serverima.

Kako da podesim Email nalog na svom kompjuteru?

– Podešavanje email naloga na Vašem kompjuteru zavisi pre svega od email klijenta koji koristite. Suština je slična za sve klijente i sastoji se od unošenja emaila (korisničkog imena), lozinke (koju birate prilikom otvaranja email naloga), POP3 servera (dolaznog servera) koji je u formatu mail.vašdomen.com i SMTP servera (odlaznog servera) koji u nekim slučajevima može biti u mail.vašdomen.com formatu a nekada morate podesiti ovaj server u zavisnosti od vašeg Internet provajdera. Za sve probleme sa podešavanjem email-a obratite se našoj tehničkoj podršci.

Da li mogu da proveravam Email sa bilo kog kompjutera?

– Da. Korišćenjem jednog od nekoliko ponudenih software-a za webmail biće te u mogućnosti da proverite ili pošaljete email sa bilo kog kompjutera koji ima pristup Internetu.

Koji su detalji za FTP login?

– Detalje za FTP login ćete dobiti prilikom naručivanja paketa kao i detaljno uputstvo.

Koji su detalji za CPanel login?

– Detalje za login u „CPanel“ ćete dobiti prilikom naručivanja paketa kao i detaljno uputstvo.