Web dizajn pitanja

Najčešća web dizajn pitanja i odgovori

Koliko vremena treba da moj sajt bude završen?

– Ovo iskljucivo zavisi od složenosti vašeg zahteva i od vremena kada naručite našu uslugu. Za nake standardne poslovne prezentacije od 4 do 8 statickih stranica dovoljno je od 5 do 7 dana da posao bude završen. Medutim, s obzirom da su naše usluge postale jako popularne zbog atrkativne cene i zbog kopletnog paketa usluga, postoji velika potražnja koju naš tim dizajnera mora da ispoštuje. To je nekada nemoguće uraditi u zadatom vremenskom roku tako da ponekad postoji lista čekanja gde se primenjuje sistem „ko prvi naruči, prvi će i dobiti završen web sajt“.

Ukoliko odlučim da prestanem sa korišcenjem vaših usluga, da li web sajt ostaje u mom vlasništvu?

– Da. Web sajt koji smo web dizajnirali za Vas ostaje u vašem vlasništvu i Vi sa njim možete raditi šta vam je volja. Da li ćete promeniti provajdera ili ga ažurirati kod drugog web dizajnera zavisi isključivo od Vas. Samim tim, mi se trudimo da naša usluga bude na nivou da ne bi ni pomislili na tako nešto. U cilju nam je da ostanete naši klijenti.

Da li web dizajnirate i Flash web sajtove?

– Da. Ipak, kao i kod statičkih sajtova trudimo se da dovedemo web dizajn do perfekcije. Postoje međutim pogodnosti i mane flash web sajtova. Oni nisu pogodni za optimizovanje na pretraživačima za razliku od statičnih, ali pružaju izražajniji vizuelni doživljaj. Po nama kombinacija oba sa umerenošću je najbolja opcija.

Ko je odgovoran za pripremu tekstova i ostalog sadržaja za izradu sajta?

– Kompletan tekst kao i fotografije, grafikone i ostalu grafiku koju želite da prikažete na sajtu, morate nam dostaviti u nekom prihvatljivom formatu. Naša briga je funkcionisanje sajta, graficki izgled i raspored tekstualnih i grafickih elemenata na sajtu, navigacija i dr.

Koliko stranica može da sadrži moj web sajt?

– Vaš web sajt može sadržati onoliko stranica koliko Vi mislite da je neophodno. Mi smo tu da Vas posavetujemo o broju strana, ali Vaša odluka je na prvom mestu. Broj nije striktan i može da bude od jedne, 10, 20 ili već koliko je potrebno, a izrada će vremenski biti srazmerna broju web stranica.

Šta je to web sajt i kako funkcioniše?

– Web sajt predstavlja moderan vid komunikacije koji u mnogome doprinosi poboljšanju poslovanja uključujući, komunikaciju, promovisanje, prodaju itd. To je u stvari vaša prezentacija na Internetu vidljiva za sve korisnike Interneta bez obzira gde se nalazili. Da bi web sajt bio stalno prisutan na Internetu on mora biti „parkiran“ na web serveru koji ima stalan pristup mreži. Ta usluga se zove hosting. KAda je sajt online njemu može svako pristupiti preko web „browser“-a jednostavnim ukucavanjem URL-a (npr. www.google.com). Zatim se sadržaj sajta prenosi sa servera na klijent i postaje dostupan posetiocu.

Šta podrazumevate pod održavanjem web sajta?

– Održavanje sajta podrazumeva sve poslove vezane za web sajt koji su neophodni da bi sajt funkcionisao propisno i da bi sadržaj na sajtu bio vidljiv posetiocima. Da ne bi došlo do serverskih grešaka, mrtvih linkova ili već ozbiljnijih problema kao što je nemogućnost pristupa sajtu od strane posetilaca.

Da li je održavanje sajta besplatno ukoliko naručim vaš paket?

– Da. Održavanje sajta je besplatno za naručioce naših paketa. U zavisnosti od paketa koji naručite dobijete odredeni broj sati mesečno koji ce biti iskorišćeni za besplatno održavanje vašeg sajta. To je sasvim dovoljno vremena čak i za zahtevnije poslove tako da ne morate brinuti oko toga da li će biti potrebno naručiti i dodatne sate održavanja.

Da li je održavanje sajta isto što i ažuriranje sadržaja na sajtu?

– Ažuriranje sadržaja na sajtu predstavlja unos novih podataka u Vaš web sajt. To znaci da je ažuriranje sajta vezano samo za promene teksta i grafike na sajtu, dok je održavanje sajta vezano za poslove koje je neophodno obaviti da bi sajt funkcionisao propisno.

Koliko često mogu da tražim da mi ažurirate sadržaj na sajtu?

– Ne postoji limit u frekvenciji zahteva za ažuriranjem sajta, naravno cena varira u zavisnosti od velčine i inteziteta unosa podataka.

Da li je ažuriranje sadržaja na sajtu takode besplatno ukoliko narucim vaš paket?

– Ne. Posle web dizajna ažuriranje se plaća u srazmeri sa veličinom i intezitetom podataka. Cena nikad nije visoka, a ponekad ukoliko ne zahteva puno vremena je i besplatna. Morate razumeti da posle urađenih mnoštva projekata, kada bi se obavezali da ažuriramo Vaš web sajt sve vreme funkcionisanja cena izrade bi bila mnogo, mnogo veća i mi bismo samo to morali da radimo. Ali pošto inaće većina klijenata nema velike zahteve, često ugovaramo godišnja ažuriranja koja nikada ne pretstavljaju velika novčana ulaganja.