Domen najčešća pitanja

Domen ime – najčešća pitanja


Šta je to domen?

– Domen ili domen ime je u stvari ime/adresa preko kog je moguće na Internetu pristupiti Vašem sajtu. Primer: google.com ili ebay.com. Veoma važno je da Vaš domen bude originalan, lako pamtiv i da asocira na Vašu firmu ili proizvode/usluge koje prodajete/nudite.

Da li vršite registraciju domena?

– Da, vršimo besplatnu registraciju domena za korisnike naših High i Advanced paketa ili uz naplatu za korisnike Personal paketa. Takode, vršimo registraciju domena za korisnike koji nisu korisnici naših usluga.

Da li pored domaćih vršite i registraciju internacionalnih domena?

– Moguće je registrovati domene, gde spadaju com .net .org .biz .info

Da li je registracija domena besplatna?

– Registracija domena nije besplatna i postoji naplata za godišnji plan domena.

Da li će domen biti registrovan na moje ime?

– Domen je Vaš i Vi sa njime možete potpuno upravljati i za vreme korišćenja naših usluga i nakon prestanka korišćenja istih.

Šta predstavlja „name server“ i kako da podesim DNS podatke?

– Jednostavnim rečima govoreći „name server“ omogućava povezivanje Vašeg domena sa Vašim sajtom koji se nalazi na serveru gde zapravo hostujete Vašu prezentaciju. Znači, da bi se u „browser“-u otvorio sajt koji se hostuje na serveru x, domen z mora biti povezan sa tim serverom da bi čitava operacija bila moguća. To povezivanje se obavlja preko „name server“-a. Da bi podesili DNS podatke potrebno je da se ulogujete na kontrolni panel za Vaš domen i da u odgovarajuća polja unesete potrebne podatke. Nakon izvesnog vremena (12-48 časova) to podešavanje će postati aktivno i Vaš domen ce biti povezan sa Vašim sajtom na našem serveru.